Oryginalne sposoby parzenia kawy

Oryginalne sposoby parzenia kawy.

Oryginalne sposoby parzenia kawy pojawiają się w wielu kawiarniach, zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, kameralnych. W wielu kawiarniach wypijemy pyszną kawę zaparzoną w sposób ciekawy, modny i nowatorski.

Oryginalne sposoby parzenia kawy pojawiają się w wielu kawiarniach, zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, kameralnych. W wielu kawiarniach wypijemy pyszną kawę zaparzoną w sposób ciekawy, modny i nowatorski.

Bariści w lokalach potrafią przygotować nam kawę w bardzo ciekawy sposób, z zastosowaniem najnowszych metod. Jakie są główne modne sposoby parzenia kawy? To Chemex, Dripp i Aeropress. Warto przyjrzeć się im nieco bliżej!

Oryginalne sposoby parzenia kawy

Oryginalne sposoby parzenia kawy

Chemex – ten przyrząd wynalazł w 1941 roku chemik z Niemiec – Peter Schlumbohn. Jest to naczynie o bardzo specyficznym kształcie klepsydry. Warto wiedzieć o tym, iż pismo „New York Times” zaliczyło Chemex do grona 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów. W wielu kawiarniach możemy spotkać Chemex – bariści bowiem bardzo chętnie go używają. Kawę mieli się wówczas dość grubo, całkowity czas jej parzenia wynosi zaś około 4 minut. Dzięki zastosowaniu specjalnych, mocnych filtrów kawa z Chemexu ma niezwykle delikatny smak oraz subtelny aromat.

Ciekawym sposobem parzenia kawy jest także przygotowywanie jej w Drippie. Jest to rodzaj urządzenia w formie stożka. Zwykle Dripp wykonany jest z porcelany, szkła albo plastiku. Jego wielką zaletą jest znakomite dopasowanie się do różnego typu naczyń – kubków, dzbanuszków czy szklanek. Kawa przygotowana w Drippie znakomicie smakuje po kilku minutach od zaparzenia. Możemy spróbować jej w wielu polskich kawiarniach – naprawdę warto!

Aeropress jest urządzeniem, które bariści stosują niezwykle chętnie. Zwany jest potocznie „strzykawką”. Wynaleziony został stosunkowo niedawno – w roku 2005. Zawdzięczamy ten fakt Alanowi Adlerowi, amerykańskiemu wynalazcy. Dzięki użyciu „strzykawki” barista może przygotować nam kawę niezwykle gładką, o bogatym smaku i wspaniałym aromacie. Smak jej natomiast zbliżony jest nieco do espresso. Gdy zatem w kawiarni zobaczymy urządzenie przypominające strzykawkę – koniecznie poprośmy o kawę przygotowaną właśnie w ten sposób.

Chemex, Dripp, Aeropress – w coraz większej ilości kawiarni możemy spróbować kawy przygotowanej w oryginalny sposób. Warto wiedzieć, iż dzięki tego rodzaju urządzeniom wiele osób powróciło do spożywania klasycznej czarnej kawy – wszak jeszcze kilka lat temu zamawialiśmy zdecydowanie częściej napar przygotowany jedynie w ekspresach. Spora grupa znawców mawia nawet, iż kawa „zagubiła się” wówczas pośród smakowych syropów, dużej ilości mleka, posypek oraz innych dodatków.

Dzięki alternatywnym sposobom parzenia kawy przez baristów zdecydowanie zwiększa się także świadomość polskich konsumentów. Kiedy mamy okazję spróbować przygotowywanych przez nich naparów, z powodzeniem możemy rozpocząć z nimi krótką rozmowę na temat różnych rodzajów kawy, rejonów jej pochodzenia. Poprośmy też o jakieś praktyczne wskazówki i porady – pamiętajmy o tym, iż to właśnie barista jest mistrzem w owej dziedzinie i może przekazać nam wiele informacji. Dzięki temu będziemy mogli później w zaciszu własnego domu przygotować wspaniałą czarną kawę – niezwykle aromatyczną i pełną smaku.

Zgadzamy się z tym, iż w napojach kawowych różnego rodzaju dodatki są dość istotne. Jednak kwintesencją jest ziarno kawy – to z niego wydobyć trzeba jak najwięcej.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.