Oryginalne sposoby parzenia kawy
Oryginalne sposoby parzenia kawy. Oryginalne sposoby parzenia kawy pojawiają się w wielu kawiarniach, zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, kameralnych. W wielu kawiarniach wypijemy pyszną kawę zaparzoną w sposób ciekawy, modny i nowatorski. Oryginalne sposoby parzenia kawy pojawiają się w wielu kawiarniach, zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, kameralnych. W wielu kawiarniach wypijemy pyszną kawę zaparzoną w sposób ciekawy, modny i nowatorski. Bariści w lokalach potrafią przygotować nam kawę w bardzo ciekawy sposób, z zastosowaniem najnowszych metod. Jakie są główne modne sposoby parzenia kawy? To Chemex, Dripp i Aeropress. Warto przyjrzeć się im nieco bliżej! Chemex – ten przyrząd wynalazł w 1941 roku chemik z Niemiec – Peter Schlumbohn. Jest to naczynie o bardzo specyficznym kształcie klepsydry. Warto wiedzieć o tym, iż pismo „New York Times” zaliczyło Chemex do grona 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów. W wielu kawiarniach możemy...
Więcej...Historia kawiarni w Polsce.
Historia kawiarni w Polsce. Lokale serwujące kawę pojawiły się już w XVIII wieku. Picie kawy w kawiarniach stało się od razu bardzo popularne. W dzisiejszych czasach mamy w Polsce mnóstwo kawiarni – zarówno tych sieciowych, jak i niewielkich, kameralnych. Warto wiedzieć jednak, jak rozpoczęła się historia kawiarni w Polsce, kiedy zaczęły powstawać pierwsze tego typu miejsca. Zapraszamy do lektury! Na początek warto wspomnieć o Gdańsku. To tu bowiem na początku XVIII wieku Antoni Momber założył pierwszą kawiarnię w Polsce. Z czasem stała się ona niezwykle popularnym lokalem, do którego uczęszczały elity ówczesnej Rzeczypospolitej. W roku 1724 Henri Duval postanowił otworzyć lokal dla wielbicieli kawy w Warszawie. Pod koniec XVIII wieku zaś w stolicy działało już kilkadziesiąt kawiarni (warszawiacy bowiem od razu je pokochali). Najsłynniejsze z nich to: kawiarnia Okuniowej przy Nowolipiu, Wiejska Kawa Najbertowej przy Wiejskiej czy zakład Kolsonowej....
Więcej...Barista – specjalista od przygotowywania kawy
Barista to specjalista od parzenia kawy. Barista to specjalista od przygotowywania kawy. Miłośnik kawy – jej smaku i aromatu. To także znawca w dziedzinie napojów kawowych. Barista to osoba, która profesjonalnie i zawodowo zajmuje się parzeniem kawy. Ten nowy, prestiżowy zawód zaczyna być w Polsce coraz bardziej popularny – choćby dlatego, iż kultura picia kawy w naszym kraju jest z roku na rok coraz wyższa. Warto wiedzieć, iż barista to profesja wywodząca się z Włoch. W Polsce właściwie od niedawna możemy cieszyć się bytnością baristów w kawiarniach, restauracjach czy cukierniach. Barista to prawdziwy znawca kawy. Wie o niej wszystko, potrafi rozpoznać każdy jej gatunek i wydobyć z ziarna wspaniały smak oraz aromat. Barista musi być również miłośnikiem kawy, nie sposób bowiem uprawiać tego zawodu wówczas, gdy nie darzy się uwielbieniem napojów kawowych. Co potrafią najlepsi bariści? Oprócz umiejętności fachowego...
Więcej...