Barista – specjalista od przygotowywania kawy

Barista to specjalista od parzenia kawy.

Barista to specjalista od przygotowywania kawy. Miłośnik kawy – jej smaku i aromatu. To także znawca w dziedzinie napojów kawowych.

Barista to osoba, która profesjonalnie i zawodowo zajmuje się parzeniem kawy. Ten nowy, prestiżowy zawód zaczyna być w Polsce coraz bardziej popularny – choćby dlatego, iż kultura picia kawy w naszym kraju jest z roku na rok coraz wyższa.

Warto wiedzieć, iż barista to profesja wywodząca się z Włoch. W Polsce właściwie od niedawna możemy cieszyć się bytnością baristów w kawiarniach, restauracjach czy cukierniach.

barista

barista

Barista to prawdziwy znawca kawy. Wie o niej wszystko, potrafi rozpoznać każdy jej gatunek i wydobyć z ziarna wspaniały smak oraz aromat. Barista musi być również miłośnikiem kawy, nie sposób bowiem uprawiać tego zawodu wówczas, gdy nie darzy się uwielbieniem napojów kawowych.
Co potrafią najlepsi bariści? Oprócz umiejętności fachowego przygotowywania naparu ( nie w ekspresie, to byłoby bowiem zbyt proste) barista musi potrafić także wspaniale ozdobić napój, który zaparzył. Istotną umiejętnością jest także fachowe łączenie kawy z przeróżnymi, niekiedy bardzo oryginalnymi dodatkami. Mistrz kawowej ceremonii powinien umieć także przygotować kawę połączoną z alkoholem – tak, by smakowała wspaniale.
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej kursów i szkoleń, po których uzyskujemy tytuł baristy. Warto jednak pamiętać, iż to dzięki codziennej pracy przy przygotowywaniu kawy i dokładnej jej znajomości zostaje się prawdziwym baristą, mistrzem ceremonii, znawcą i miłośnikiem kawy jednocześnie.

Dobry i wykwalifikowany barista potrafi także fachowo doradzić swoim klientom. W kawiarniach bowiem dość często pojawiają się osoby, które co prawda mają ochotę na pyszną kawę, lecz nie mogą zdecydować się na konkretny jej rodzaj. W takiej sytuacji dobry barista jest nieocenioną pomocą.
Fachowe spienianie mleka, znajomość smaków i aromatów poszczególnych rodzajów kawy, dobranie odpowiedniego stopnia jej palenia – to wszystko także musi potrafić specjalista od parzenia kawy.

Warto wiedzieć, iż organizowane są nawet specjalne imprezy dla baristów. W Polsce najpopularniejszą z nich jest Pro Infuzja Barista Challenge. W jej ramach zwykle odbywają się zawody latte art. Ta forma współzawodnictwa jest szalenie widowiskowa dla widzów. Doświadczeni bariści potrafią bowiem na powierzchni kawowego naparu tworzyć istne cuda – wykorzystując przeróżne techniki.

Odbywały się także zawody mające wyłonić królową/króla alternatywnego parzenia kawy albo mistrza espresso. Jakiś czas temu dołączono także konkurencję magic box. W jej ramach specjaliści tworzą drinki bezalkoholowe, łącząc espresso z najróżniejszymi dodatkami (jak przyprawy, owoce lub nawet warzywa). Nic więc dziwnego, iż tego typu zawody przyciągają wielu uczestników i sporą widownię. Dodatkowo organizowana jest zwykle degustacja oryginalnych gatunków kawy. Gdy wybierzemy się na takie zawody, możemy mieć także okazję uzyskania sporej ilości interesujących i praktycznych informacji na temat naszego ulubionego napoju.

Dobry barista to prawdziwy skarb w każdej kawiarni, restauracji czy cukierni. Sprawia bowiem, iż przygotowywanie kawy staje się prawdziwą sztuką!

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.